Meer over spuitgieten

Spuitgieten

Wij krijgen kunststof als kleine korreltjes aangeleverd van onze leveranciers, deze komen in een trechter boven op de machine te staan. De machine is voorzien van een schroef die de kunststof korreltjes naar binnen draait. In de cilinder van de machine worden de korreltjes verhit tot dat ze plastificeren. Deze massa wordt dan onder hoge druk in een matrijs gespoten zodat het de vorm aanneemt van het product. Nu wordt de matrijs gekoeld zodat de kunststof weer stolt. Daarna openen de twee delen van de matrijs zich en wordt het gevormde product uit de matrijs gestoten. Deze cyclus herhaald zich waardoor je kleine en grote series kunt maken. Aangezien de aanmaakkosten van matrijzen hoog zijn, wordt de spuitgiettechniek meestal alleen toegepast bij relatief grote aantallen.

Smit technisch plastic spuitgietwerk

Ampèrestraat 10

4004 KB Tiel

Telefoon: 0344-673030

info@smit-plastic.nl

Gecombineerde fabricage van metaal en kunststof

Een specialiteit van Smit plastic bij het spuitgieten is de gecombineerde fabricage van metaal en kunststof.

Door middel van geautomatiseerde inlegapparatuur worden de metaaldelen in de matrijs gelegd waarna deze omspoten worden. Voordeel hierin is een snellere reproduceerbare toepassing in serieproductie.

De mogelijkheden om op deze manier een betrouwbaar en functioneel product te ontwikkelen zijn hierdoor sterk vergroot.

Vooral vanuit de automobielindustrie is er veel vraag naar de combinatie metaal/kunststof.

TSG (Thermoplastisch Schuim Gieten)

TSG is een kunststoftechniek die in Nederland door een beperkt aantal bedrijven gedaan wordt. Door het granulaat (kunststofkorrels) samen met gas korrels te smelten expandeert het granulaat. Hierdoor is een lagere druk nodig om het materiaal in de matrijs tot vorm te laten worden. De beperkingen die hoge druk spuitgieten met zich meebrengt worden te niet gedaan bij de TSG techniek.

Denk hierbij aan:

● het voorkomen van inval (de granulaat/gas combinatie

   vult deze namelijk)

● grotere wanddiktes

● onderlinge wanddikte verschillen (hierdoor kunnen  

   ribben t.b.v. stijfheid achterwege blijven)

● grotere ontwerpvrijheid

● kosten reductie t.o.v investering naar matrijs


Na het realiseren kunnen de producten worden voorzien van een primer waarna vervolgens desgewenst een laklaag kan worden aangebracht.